Actualitate

Băsescu critică “Le Figaro” şi două ziare britanice pentru modul în care scriu despre moldoveni

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, vineri, într-un interviu pentru Hotnews, modul în care publicaţia “Le Figaro” şi două tabloide britanice scriu despre cetăţenii moldoveni care lucrează la negru în statele UE.

“Anul acesta România a acordat circa 17.000 de cetăţenii cetăţenilor care şi-au pierdut abuziv cetăţenia română . Marea lor majoritate aveau următoarea problemă: făcuseră studii în România, nu aveau cetăţenie română şi nu puteau să se angajeze legal pe teritoriul României. Ei lucrează acum la multinaţionale, în diverse firme. Le Figaro şi cele două tabloide britanice confundă ceea ce ei acceptă şi încearcă să arunce spre cele două ţări un lucru pe care îl acceptă: Republica Moldova are circa 600.000 de cetăţeni care lucrează de ani de zile în Marea Britanie, în Italia, în Spania… Cei mai mulţi dintre ei sunt exploataţi la negru. Neavând contracte de muncă, sunt pe piaţa neagră a forţei de muncă. Pentru cele două tabloide britanice şi pentru Le Figaro, la care nu mă aşteptam, pentru că ştiu că este un ziar de ţinută şi nu putea să se lanseze în astfel de afirmaţii fără a verifica… Dar presa încearcă să ascundă o realitate care s-a întâmplat şi cu românii pe piaţa forţei de muncă a UE – munca la negru“, a declarat Traian Băsescu la Hotnews.

El a mai spus că România a acordat 17.000 de cetăţenii anul acesta din 53.000 de cereri depuse.

“Unde sunt milioanele? Este clar că e un soi de campanie pe care trebuie s-o descifrăm. Cum justifică cele trei ziare faptul că circa 600.000 de moldoveni lucrează pe piaţa Uniunii Europene şi până acum nu s-au sesizat? Realitatea este că marea majoritate lucrează la negru”, a adăugat şeful statului.

De asemenea, el a arătat că România respectă Convenţia Consiliului Europei din 1997 cu privire la acordarea cetăţeniei.

“Noi nu acordăm cetăţenie în bloc, ci în baza unor solicitări individuale, nu forţăm pe nimeni, nu creăm un sistem nejustificat de acordare a cetăţeniei unor oameni care n-au avut nicio legătură cu România. Legea cetăţeniei este conformă acestei convenţii a Consiliului Europei, iar la articolul 10 facem ceea ce au făcut toate ţările în situaţia noastră, adică cetăţenilor care li s-a luat cetăţenia fără voia lor prin decizii politice le creăm un sistem preferenţial de obţinere a cetăţeniei, pentru că ei, în general, nu au probleme de limbă, de identitate culturală, ci sunt cetăţeni nedreptăţiţi. Nu cetăţeanul Dumitrescu din Cahul a vrut să-şi piardă cetăţenia, ci aşa a hotărât Stalin pentru el. Deci îi dăm şansa acestui cetăţean să-şi redobândească cetăţenia”, a explicat Traian Băsescu.

mediafax

Comentarii

Comenteaza aici

Despre autor

George Fedorovici

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.