Istorie

Harta Romaniei la anul 1938

Pe baza Constituției din 1923 și a legii de unificare administrativă din 1925, teritoriul țării a fost împărțit în 71 de județe, 489 de plăși și 8.879 decomune. Ulterior, prin diverse legi, această structură inițială suferă modificări, la nivel de localități și plăși. Tabelul de mai jos cuprinde cele 71 județe, cu date legat de populația conform recensământului din 1930.

Constituția din 1938, care a introdus organizarea României după model fascist,[2] a introdus ca nouă unitate administrativă ținutul, care grupa mai multe județe.[3]. În baza acestei constituții, conform legii administrative din 14 august 1938, au fost formate 10 ținuturi, fiecare dintre ele fiind alcătuite din mai multe județe, independent de criteriul istoric: Argeș, Crișuri, Dunării, Jiu, Mării,Mureș, Nistru, Prut, Suceava, Timiș.

Această împărțire a fost făcută după modelul legii administrative italiene din 1926 și a celei iugoslave din 1929.[4] Ținuturile au luat în general denumiri de ape, pentru a trece pe plan secund apartenența istorică a teritoriilor lor. După modelul fascist italian, județele din Transilvania locuite preponderent de maghiari au fost incluse în ținuturi separate, astfel încât procentul minoritarilor să fie redus per totalul ținutului: județul Trei Scaune a fost inclus în Ținutul Argeș, iar județele Ciuc și Odorhei în Ținutul Alba-Iulia.

sursa: ro.wikipedia.org

Judeţele României înainte de reforma administrativă din 1926

Romania-1926

Harta judetelor la 1938

romania_1938

TINUTURILE, ca unitati administrative

Romania tinuturi la 1938

 

Comentarii

Comenteaza aici

Despre autor

George Fedorovici

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.