Politic

Remake dupa finala Iliescu vs. Vadim, din 2000?

iliescu,-vadim,-ponta,-diaconescu

Cine pariaza pe un Ponta cu 30% si Dan Diaconescu cu 20% in primul tur?

Toate indiciile duc catre o finala asemantoare celei din 2000, cand in al 2lea tur s-au luptat Iliescu cu Vadim. Numai ca de aceasta data, finala va fi intre Ponta si Dan Diaconescu.

In conditiile in care dreapta este faramitata in continuare iar prezidentiabillii acesteia se lupta in subteran, nu miroase a bine pentru ea.

Multi au regretat in 2000 faptul ca Stolojan si Isarescu au fost adversari si, prin urmare, nu au intrat in turul 2. De asemenea, lasitatea lui Emil Constantinescu ce a renuntat la a mai candida, a ingropat PNT-CD-ul care ar fi luat macar 10% si ar fi permis supravietuirea acestuia si dupa 2000.

Acum, din ce vad, exista o lupta interna intre Crin Antonescu si Iohannis. La fel, dar de alta natura, in PDL, intre Predoiu si MRU via Vasile Blaga.

PDL-ul are o problema cu Predoiu in sensul ca nu-l percep ”de-al lor”, chiar daca este impins in fata. Posibila inrolare a lui MRU in PDL, starneste deja dicutii pe la colturi din partea vechilor membri care nu uita ca PDL a scos scorul prost din 2012 (locale) datorita pierderii guvernarii cu doar 2-3 saptamani inainte de startul campaniei. Ceea ce este de-a dreptul catastrofal. Votul politic de cca 22% scos de PDL a fost extraordinar in aceste conditii. Pentru ca socul pierderii guvernarii a fost resimtit pana la ultimul membru de partid, stranind degringolada.  Daca acest lucru, pierderea guvernarii, se petrecea in toamna-iarna, PDL-ula avea timp sa se repozitioneze, ajungand la un scor de 20% (primarii, CJ-uri) si cca 25-26% vot politic.

Daca MRU nu pierdea guvernarea, PDL-ul sarea de 25% (primarii, CJ-uri) iar votul politic trecea de 30%.

In plus, la frustrarile PDL-istilor la adresa lui MRU, se adauga si faptul ca dupa ce acesta nu a mai fost premier, a preferat sa-i paraseasca si sa-si creeze propriul partid, luptand impotriva lor.

Vis-a-vis, pe stanga, lucruril merg precum natioanala de fotbal a Germaniei. Inscriu gol dupa gol. Dar nu o fac pentru ca sunt exceptionali, ci doar pentru ca echipa dreptei este varza.

Prin urmare, repetand scenariul Mircea Diaconu, din cele cca 40% procente PSD-ul va oferi un 10% lui Dan Diaconescu, ridicandu-l la un cca 20%, poate si mai sus, permitandu-i intrarea in turul doi, alaturi de Ponta, cu un cca 30%.

Restul prezidentiabililor? Pe banca rezervelor, visand la toamna lui 2016 sau prezidentialele din 2018.

Comentarii

Comenteaza aici

Despre autor

George Fedorovici

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.